Serbările  Meşteşugarilor este un program de 7 zile  mult aşteptat de comunitatea din Odorheiu-Secuiesc, de populaţia din împrejurimi şi de turişti de peste hotare. A fost organizată pentru prima dată în anul 1999, deciediţia din 2014 va fi a 15-a. Realizarea primului, s-a dovedit o acţiune foarte reuşită, programul s-a bucurat de o mare popularitate, având peste 5000 de vizitatori, iar anul trecut peste 8000. 

De atunci  înnoirile sunt:  să fie tematic organizată în jurul unei ocupaţii, unui meşteşug şi să fie prezentate cât mai multe regiuni; să fie precedat de un atelier de creatie , unde tinerii sunt iniţiaţi în meşteşuguri populare şi îşi expun creaţiile în cadrul mulţimii; să aibă loc competiţii teatrale sau de povestitori; să se realizeze  o conferinta, la care să se discute problemele actuale şi să contureze noi perspective.

Organizăm o tabără, unde copiii în decurs de şapte zile se deconectează şi se odihnesc în acelaş timp, uit televizorul, jocurile de video, jocurile electro-mecanice şi învaţă să joacă în grup.

Cea ce a fost obişnuit pe vremuri – copiii să se joace între ei şi cu materiale naturale – astăzi, din păcate, în lumea alergatului, plină de obiecte de “unică folosinţă”, este oferit copiilor din ce în ce mai puţine ori.

Atmosfera adevărată de tabără este garantată de jocurile în grup seara, de discuţiile şi jocurile lângă focul de tabără.

Scopul programului este de a face cunoştinţă cu lumea basmelor altor popoare , legendelor secuiesti şi prin aceasta a dezvolta vocabularul copiilor, a mări pofta de citire, de creaţie a copiilor. 

Programul zilnic va fi:

08-09 desteptarea cu cantece si jocuri:
09-10 mic dejun
10-13 activitate in ateliere
13-14 pranz
14-14  practica in ateliere.
19-19.30  cina
19.30  programe de seara. Jocuri populare, basme-legende, competitii, excursii 

-

Casa Micilor Creatori va fi un proiect de durată mai lungă, care la sfârşit se va concretiza prin cunoştinţe şi abilităţi ,jucând. Idea ne-a dat proiectul Leonardo Parteneriat BEADED jEUwelry.
Programul nostru vrea să fie un al treilea cămân, după şcoala, unde copii se sintă şi ca acasă la bunici, nu se uită la televizor, nici nu  joacă pe calculator. Locul programului este intr-o casă veche ţărănească cu cuptor, si mobilier pictat, încălzit cu o sobă de teracotă, unde vor invăța meseriile brodat, sculptat lemn, impletit paie, panusa,nuielă,insirat mărgele,pictat mobilă etc.

Casa Micilor Creatori va avea program zilnic între orele:12-17, după programul şcolar.

În timpul şcolii organizăm programe pentru 20 de copii, iar după programul şcolar numărul aceasta se va creşte. Pedagogă şi 4 meşteri popular se vor ocupa de progreme după un orar definit din timp. .

Proiectul Valorile Autentice  îsi propune să realizeze schimburi culturale între grupuri tinta (meşteri populari) prin organizarea de expoziţii de artă populară, prin atelier de creaţie pentru tineri, prin conferinţa  se vor ţine prelegeri despre arta populara,traditii si obiceuri. Temele vor fi dezbatute interactiv, cu discutii . Încurajam prin formare profesionale continue a mesterilor  în cadrul atelierului de creatie si conferintei, unde se vor prezenta si posibilităţile de perfecţionare. Promovarea în   rândul mestesugarilor  a tezaurului cultural  prin predarea în cadrul activităţilor proiectului  a unor tehnici, prezentări, sustinut de mesteri popular emeriti,de  oameni de cultură .